2010. október 24., vasárnap

AZ ELŐADÁSOM ANYAGA:


JÖBE
A Jogász Örökbaráti Egyesület (továbbiakban JÖBE) 1999 december 09-én alakult mintegy 25 fővel. Az egyesület egy baráti társaság ötletéből született akik, megpróbálták a méltán híres selmeci-soproni-miskolci diákhagyományokat megőrizni, továbbadni, képviselni. Az évek során az egyesület valamivel komolyabb arculatot öltött és tagjainak száma is 69 főre duzzadt.

JÖBE azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a selmeci diákhagyományokat és az ME-ÁJK hagyományait ápolja, a végzett, ill. a jelenleg is az ME-ÁJK hallgatói, oktatói közti kapcsolatot erősítése. Ugyancsak célja az egyesületnek, hogy fenntartsa a kapcsolatot az országban működő, és külföldi jogi karokkal, valamint hasonló célokkal rendelkező civil szervezetekkel. E cél érdekében felvállalja, oktatási, kulturális és sport programokat szervez.
Ennek érdekében már a kezdetektől az egész egyetemen elismert, kiemelkedően jó szakesteket szervezett. Immár hagyománnyá vált évente három szakestünk az Őszi Évadnyitó, a Tavaszi Új Tagokat Köszöntő, és a Nyári Doktorokat Avató Szakestélyek.

2000 márciusában szervezte az első Valéta-focikupát. Azóta minden évben megrendezésre kerül ez a rendezvény, Kétbalább-focikupa néven.

2003 márciusában került megrendezésre az első Miskolci Egyetemei Jogász Március
Az egyesület 2003-ra azt a célt tűzte ki maga elé, hogy létrehoz egy olyan kiadványt ami mindenki számára jól érthetően, részletesen, olvasmányosan tárja fel a selmeci diákhagyományok történetét, kialakulását, és a ma élő formáját.
Az elnökség asztalát megvilágító hatalmas viaszgyertyákat, hímzett plüss terítőket, a szakest tisztségviselőinek szalagjait végre mi is beszerezzük, elkészíttessük.


Anczug Tanszék:
Az Anczug Tanszék Baráti Társaság egy viszonylag fiatal baráti kör, hiszen csak egy évvel ezelõtt, 2002. márciusában, az a 14 gépészhallgató alapította, akik a balekoktatásokon a diákegyenruhákról tartottak elõadást. A társaság azóta öt új Firmával gyarapodott. Ahogy nevünk is mutatja (anczug = viselet), legfontosabb célkitûzésünk, a régen viselt egyenruhák felkutatása, s ezek megismertetése. Mindezek mellett alapvetõ feladatunknak tekintik a selmeci diákhagyományok és a magyar nóták sorsának ápolását.Baráti társaságunk hivatalos rendezvényei, közé tartozik a rendszeresen megrendezett Anczug Tanszéki Cécó, amelyet szorgalmi idõszakban hetente, vizsga idõszakban kéthetente tartanak, illetve a félévente megrendezésre kerülõ Anczug Tanszéki Szakestély.
A balekoktatásokon kívül egyéb rendezvényeket is szervezünk, mint például gyesznyótoros-cécó, túrák a Bükkben, bográcsozások, valamint daltanítások (magyar nóta).Tanszékük 2002. októberében Selmecbányára látogatott, és ezt a hagyományõrzõ kirándulást minden évben céluk megismételni. Legbüszkébbek talán arra a saját készítésû Nótáskönyvre, amely ismert illetve kevésbé ismert nótákat tartalmaz.A hagyományosan tavasszal megtartott tisztújításon új vezetõség került a Tanszék élére, így mind az elnöki, mind alelnöki, valamint a jegyzõi tiszt is megújult.
Tag lehet bármely Firma, aki az alapszabályban lefektetett feltételeknek eleget tesz. Aki a Selmeci diákhagyományok iránt érdeklõdik, s lenne kedve megismerkedni tanszékünkkel közelebbrõl is, az elõzetes egyeztetés után részt vehet bármely tanszéki Cécón. Bõvebb információ az E/4-es kollégium Valétaszobája (103 sz.) mellett elhelyezett faliújságon található tanszéki hirdetõnkön.


Korhely Baráti Társaság K.B.T.
2003.április 1-én 11 taggal megalapították a K.B.T-t.
Céljaik:
·         A selmeci diákhagyományok ápolása és a legjobb tudásuk szerinti átadása az elkövetkezendõ nemzedék balekjai számára;
·         A szakestélyek hagyományainak kutatása és a szakestélyek színvonalának emelése;
·         A magyar borok történetének kutatása.

Céljaik megvalósításának érdekében Komoly és Vidám Korhely Esteket tartanak. A Komoly Korhely Esten a hagyományokkal kapcsolatos dolgok megbeszélésén túl szakszerû borkóstolás és borminõsítés is történik (minden Komoly Korhely Esten más-más magyar bort kóstolnak ill. minõsítenek).
A K.B.T. tagja lehet bármely selmeci utódiskolán tanuló, bármilyen szakos a hagyományok szellemében élõ diák, aki megfelel a baráti társaság tagjai által támasztott felvételi követelményeknek.

BURSCH BRIGÁD
A Bursch Brigád 2001 november 8-án alakult diáktársaság. Alapítóinak célja volt, hogy a Selmeci Hagyományok nyomán saját szórakoztatásunkra, a tudatlan baleksereg okítására, valamint Bacchus, Ceres és a többi pogány isten iránt érzett mély hódolatunk és feneketlen tenni akarásunk jeléül baráti társaság jöjjön létre.
Tevékenységünk:
A Brigád tagjai nagy lendülettel vesznek részt a kar kiemelt fontosságú rendezvényein, mint például a Balekhét, évfolyam szakestélyek, sportrendezvények vagy az idén óriási közönségsikert arató balekoktatások és az ezekhez kapcsolódó spontán eksversenyek.

A Vibráló Burschok Baráti Közössége (VBK)
2001. szeptember 19-én alakult meg a Ligetben nyolc személlyel. Célunk a Selmeczi Hagyományok megõrzése és ápolása, s a balekoktatás útján a diákélet (hagyományok) szépségeinek megismertetése a sötét pogányokkal.
A balekoktatások végeztével, és a balekvizsga lezajlása után keresztelõ szakestélyeket tartanak (általában Ómassán), amelyek a Selmeczi Hagyományok szerint zajlanak. Idõnként szakestélyeket rendeznek, amelyeket a baráti jókedv és vidámság jellemez. Szorgalmi idõszakokban daltanításokat is szerveznek a mûszaki karok hallgatói számára. 

Üdv!
Bobo

Nincsenek megjegyzések: